Waterproject

Uit eerder uitgevoerd onderzoek is naar voren gekomen dat het water uit de hotsprings die er rondom Abaya Bisare zijn erg veel fluoride bevat.
Zoveel fluoride dat het schadelijk is voor de gezondheid, er ontstaan tandproblemen en grote botproblemen bij gebruik van dit drinkwater.
We moeten er dus voor zorgen ergens water te vinden waar niet zoveel fluoride in zit.
Dit hoge fluoride gehalte heeft te maken met het gesteente in de Rift Valley.
De eerste optie waarmee we dachten het waterprobleem op te lossen, door het water van 18 km ver te halen is ook geen goede.
Door de vele hoogteverschillen moeten er zoveel pompen geplaatst worden dat dit een onbetaalbare oplossing gaat worden.

Daarom is er onderzoek uitgevoerd op het moment dat ik er was, om te onderzoeken naar de volgende mogelijkheid:

Water uit de rivier halen, op een plek waar alleen zoet water is, dus niet in de buut van een warmwaterbron. Dat water via buizen naar een opvangreservoir brengen en daarna met buizen naar de mensen verplaatsen. Hiernaar is toen ik er was onderzoek gedaan, en de mogelijkheid lijkt er wel te zijn (de uitslag van de test van het water is er nog niet), maar lijkt ook een dure oplossing.
Volgende stap is dat er bedrijven voor deze klus kunnen gaan inschrijven, en dat degene die de goedkoopste optie heeft wint en dus de klus mag gaan uitvoeren, maar eerst moet er nog heel wat geld ingezameld worden om dit allemaal mogelijk te maken. Zoals het er nu naar uitziet kan het wel 70.000 Euro gaan kosten.

Toch oplossing voor drinkwaterprobleem in Abaya Bisare?

Februari 2018

We lijken dichter bij de oplossing van het drinkwaterprobleem in Abaya Bisare te komen !

Bij het Sodo Christian Hospital kwam ik aan de praat met Nancy Greene, zij bracht ons in contact met John Hayes, de uitvinder van een apparaatje wat vies water drinkbaar kan maken!

Stichting Barmuja heeft ondertussen contact gezocht met deze man en hij zegt dat hij wil helpen dit grote probleem op te lossen! Dat zou toch geweldig zijn? Weer 3000 mensen die toegang hebben tot schoon drinkwater………..

Op het filmpje is te zien hoe het systeem werkt: https://www.hayspurewater.com/

Momenteel (augustus 2018) is er water voor onderzoek naar het laboratorium om te onderzoeken of na deze behandeling het water kan dienen als drinkwater.